karta över vattendjup

Översvämningskarta för Mariehamn

Nu finns en digital karta som visar områden i staden med potentiell risk för översvämning i samband med skyfall.

Framtida skyfall ger risk för översvämningar

I ett förändrat klimat kan skyfallen bli vanligare och mer intensiva. Skyfall är ett fenomen av extremt mycket nederbörd under en kort tid. Ledningssystem som är avsedda att ta hand om dagvatten har oftast inte kapacitet att ta hand om den volym med nederbörd som faller vid ett sådant skyfall. En skyfallsutredning visar potentiella riskområden för översvämningar i samband med intensiva skyfall. 

Översvämningskartan hjälper oss med att klimatanpassa staden

– Mariehamn vill vara tidigt ute för att förebygga negativa effekter av ett förändrat klimat och har nu gjort en skyfallsutredning över staden, vilken är en ytterligare en pusselbit att klimatanpassa vårt samhälle. Vi går nu igenom genomförd skyfallskartering samt klimatsäkrar infrastruktur vid behov, säger Susanne Perander stadsmiljöchef. 

Med hjälp av kartan kan du se ungefär hur ett skyfall skulle påverka Mariehamn vid ett så kallat hundraårsregn. På kartan kan du se maximala vattendjup som kan förväntas. Kartan visar däremot inte exakt hur ett specifikt hus drabbas, eftersom små variationer i terrängen påverkar hur vatten samlas vid en enskild byggnad. Det kan också komma mer regn än beräkningen på den här kartan visar.

Översvämningskarta och skyfallsanalys för Mariehamn (pdf, 6,08 MB)

Vad kan jag som fastighetsägare göra för att minimera skador?

Säkerställ att huset är tätt 

  • Täta tak, fönster, dörrar och andra öppningar som sprickor i källargolv och takpapp.
  • Installera översvämningsskydd i källare, till exempel i form av avstängningsbar golvbrunn, bakvattenskydd och backventiler på avlopp.
  • Bygg tak över källartrappor och garageportar.

Säkerställ avrinningsvägar

  • Kontrollera att stuprännor, stuprör, brunnar och dräneringsrör är rensade och i bra skick och att rötter från träd och buskar inte nått ner i rörsystemet och orsakar stopp och läckage.
  • Led vattnet från stuprören till en regntunna eller ut på gräsmattan.
  • Kontrollera att dagvatten inte är kopplat till avloppsnätet.
  • Se till att marken lutar från fastigheter så att avrinning sker åt rätt håll.
  • Omvandla hårdgjorda ytor till armerade grönytor. Lägg gröna tak för att minska vattenbelastningen på dagvattensystemet.

Mer information och tips finns bland annat på:

Förbered dig för översvämning (msb.se)

Beredskap inför översvämningar, olika situationer (vesi.fi)

Miljösamordnare

Stadsledningen
Elverksgatan 1
Skapad
Publicerad
Uppdaterad

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.