En guide berättar om miniatyrstaden för en familj

Mariehamnsmuseet

Upplev Mariehamn på 1920-talet! I Mariehamnsmuseets montrar visas en miniatyr av Mariehamn så som staden såg ut för 100 år sedan.

Mariehamnsmuseet upprätthålls av Miniatyrstadens vänner r.f. Museet har gratis inträde och öppet sommartid. Det är också möjligt att beställa visning för grupper enligt överenskommelse.

Öppettider och evenemang

För exakta öppettider, kontaktinformation samt kalender med utställningar och aktiviteter, besök Mariehamnsmuseets hemsida
På hemsidan kan du även ta en virtuell 360-graders vandring i tre av de elva montrarna, där får du på nära håll se de små miniatyrhusen och figurerna. 

Skärmklipp från vy ur en monter med trähusen

Besöksadress

Ålandsvägen 42, Mariehamn.

Hitta till Mariehamnsmuseet med hjälp av Google Maps

Historien om modellstaden

I december 1987 påbörjade en grupp pensionärer i Mariehamn arbetet med att åskådliggöra hur staden mellan sin västra och östra hamn hade sett ut på 1920-talet. Nybyggarne, som gruppen kallar sig, har byggt upp mer än 600 byggnader i en skala där 1 m motsvaras  av 1 cm. Husens många detaljer, stadens och gårdarnas planteringar, inplacerade människor, djur, fartyg och bilar gör stadskopian levande och unik. Mariehamns stad fick miniatyrmodellen i gåva av Nybyggarne och den gjordes möjlig att se för allmänheten.

År 2014 donerades modellen åt kommerserådet Anders Wiklöf, som för ändamålet iordningställt ett permanent museiutrymme i centrala Mariehamn. Modellen av staden som är inrymd i 11 stora vitriner invigdes 5 juni 2016.

Museets målsättning är att bidra till att öka lokalbefolkningens och hitresandes intresse för Mariehamn och dess historia.

Skapad
Publicerad
Uppdaterad

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.