Midsommarkronor och blommor i Engelska parken

Högtider

I Mariehamn anordnas tillställningar för allmänheten i samband med olika högtider så som valborg, första maj, midsommar, jul och nyår.

Valborgsmässoafton och första maj

Valborgsmässoafton och första maj firas i Mariehamn, liksom på resten av Åland, med majbrasor, körsång och traditionellt första maj-firande.

Midsommar

Midsommarfirandet är en av de bäst bevarade traditionerna och högtiderna på Åland. Under midsommaraftonen reses de klädda och lövade midsommarstängerna runt om på Åland och så också på olika platser runt om i Mariehamn, med både lövning och klädning av stång – och även ringdans, sång och lekar. Midsommarafton infaller alltid på en fredag under tiden 19–25 juni.

Jul och nyår

På julafton utlyses julfrid från torgscenen, traditionsenligt kl. 13. På programmet står tal, julmusik och utdelning av stadens stipendier.

Nyårsafton firas också i staden, genom åren med fyrverkeri och tal. När 2021 övergår till 2022 kommer ett stort fyrverkeri att skjutas från pråmar på Slemmern, för att fira Åland 100. Fyrverkeriet är ett samarbete mellan Ålands landskapsregering, Mariehamns stad, Jomala kommun samt ett antal större företag. Även privatpersoner kommer att ha möjlighet att stöda evenemanget. 

Aktuell information om högtiderna hittar du bland stadens nyheter eller via affischer, Facebook och annonsering i lokaltidningarna.

Välkommen att fira årets högtider med oss!

Lars Midbjer

Kulturledare
Kulturenheten, kultur- och fritidssektorn
Stadsbiblioteket, Strandgatan 29
Pb 76, AX-22101 Mariehamn
Skapad 15.2.2021 10:40
Uppdaterad 4.10.2021 11:30

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.