Midsommarkronor och blommor i Engelska parken

Högtider

I Mariehamn anordnas tillställningar för allmänheten i samband med olika högtider så som valborg, första maj, midsommar, jul och nyår.

Valborgsmässoafton och första maj

Valborgsmässoafton och första maj firas i Mariehamn, liksom på resten av Åland, med majbrasor, körsång och traditionellt första maj-firande.

Midsommar

Midsommarfirandet är en av de bäst bevarade traditionerna och högtiderna på Åland. Under midsommaraftonen reses de klädda och lövade midsommarstängerna runt om på Åland och så också på olika platser runt om i Mariehamn, med både lövning och klädning av stång – och även ringdans, sång och lekar. Midsommarafton infaller alltid på en fredag under tiden 19–25 juni.

Jul och nyår

På julafton utlyses julfrid från torgscenen, traditionsenligt kl. 13. På programmet står tal, julmusik och utdelning av stadens stipendier.

När 2022 övergick till 2023 anordnades ett alternativt nyårsfirande av Ålands landskapsregering. Jubileumsåret Åland 100 avslutades med en ljus-och vattenshow. Ett fem meter högt konstverk i form av en holografisk projicering arrangerades på Slemmern i höjd med MSF-hamnen. Inget officiellt firande är planerat för nyårsafton 2023.

Aktuell information om kommande högtider publiceras som nyheter på vår webbplats och som annonser i lokaltidningarna. Du kan prenumerera på nyheter till din e-post.

Välkommen att fira årets högtider med oss!

Staffan Beijar

Kulturledare
Kulturenheten, kultur- och fritidssektorn
Strandgatan 29, Pb 76 AX-22101 Mariehamn
Skapad
Publicerad
Uppdaterad

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.