Midsommarkronor och blommor i Engelska parken

Högtider

I Mariehamn anordnas tillställningar för allmänheten i samband med olika högtider så som valborg, första maj, midsommar, jul och nyår.

Valborgsmässoafton och första maj

Valborgsmässoafton och första maj firas i Mariehamn, liksom på resten av Åland, med majbrasor, körsång och traditionellt första maj-firande.

Midsommar

Midsommarfirandet är en av de bäst bevarade traditionerna och högtiderna på Åland. Under midsommaraftonen reses de klädda och lövade midsommarstängerna runt om på Åland och så också på olika platser runt om i Mariehamn, med både lövning och klädning av stång – och även ringdans, sång och lekar. Midsommarafton infaller alltid på en fredag under tiden 19–25 juni.

Jul och nyår

På julafton utlyses julfrid från torgscenen, traditionsenligt kl. 13. På programmet står tal, julmusik och utdelning av stadens stipendier.

Nyårsafton firas också i staden, genom åren med fyrverkeri och tal. Ett nytt firande introducerades december 2017 med SteelFMhjälpen. Firandet återkom även 2018 med kampanjen under december månad som avslutas med Mariehamns stads firande vid tolvslaget på nyårsafton.

Aktuell information om högtiderna hittar du bland stadens nyheter eller via affischer, Facebook och annonsering i lokaltidningarna.

Välkommen att fira årets högtider med oss!

Lars Midbjer

Kulturledare
Kulturenheten, kultur- och fritidssektorn
Strandgatan 29, Pb 76 AX-22101 Mariehamn
Publicerad 15.2.2021
Uppdaterad 17.3.2021

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.