Flaggor från Europa, USA och UK

Etablera företag i Mariehamn

Mariehamn, Finlands ”andra huvudstad” erbjuder dig som företagare både ett lugnare tempo i en trygg småstadsidyll och snabb åtkomst till storstäderna intill.

Mariehamn är en utmärkt plats att leva, arbeta och göra affärer i. Som självstyrd del av Finland har landskapet Åland och staden Mariehamn fördelen av att vara helt svenskspråkigt och medlem i EU. Framförallt har staden ett mycket fördelaktigt läge mitt i Östersjön, med flera nordiska huvudstäder inom en timmes restid. Vardagspusslet blir också lättare i Mariehamn när avstånden är korta och bilköerna nästintill obefintliga.

Goda förutsättningar för näringslivet

Här är entreprenörsandan och initiativförmågan hög, i medeltal finns ett företag per nio invånare. Det finns allt från stora multinationella företag till små företag; från högteknologiska företag till tjänsteföretag. Exempel på globala företag etablerade i staden är Goodtech, INFICON, KPMG, PWC och fler är på kommande. Bland de lokala företag som verkar internationellt finns Eriksson Capital, Orkla, Viking Line, ViskoTeepak och Ålandsbanken. Så här hamnar du i gott sällskap.

Nära till lokal och boende

Mariehamn är litet till ytan men erbjuder lediga affärstomter i flera områden, alltid nära till det mesta. Även på den privata marknaden finns olika lokaler till salu eller för uthyrning. Vill du dessutom bygga ett eget hem i Mariehamn finns lediga bostadstomter med både centrum och natur som närmaste grannar. För praktiska råd kring en flytt till Åland och artiklar om nyinflyttade och deras erfarenhet, besök Åland Living.

Stark framtidstro

Staden växer på bredden och höjden och det pågår flera stadsplanerings- och byggnadsprojekt. Nya området Horelli växer mest, med vackert västerläge och utsikt över Ålands hav och inloppet till Västerhamn. Mariehamn har alltid arbetat för god livsmiljö och hållbar utveckling, kanske tack vare närheten till havet. Stadens ISO14001-certifiering är ett kvitto på ett fungerande miljöledningssystem inom förvaltningen och våra bolag. Gemensamma satsningar inom Åland görs dessutom på den digitala tekniken och informationsteknologin, viktigt för både invånare och företag samt för utveckling av det åländska e-samhället.

Samarbeten och stöd

Vi kan hjälpa dig att komma i kontakt med rätt aktörer för att ge dig goda förutsättningar att etablera och utveckla ditt företag i Mariehamn. Aktörer som Ålands näringsliv r.f. kan erbjuda kvalificerad hjälp till ditt företag och utskottet City Mariehamn fungerar som ett forum för samråd och erfarenhetsutbyte mellan företag, fastighetsägare och staden i frågor som rör centrum och utveckling.

Möten mellan människor

Har ditt företag en bas i Mariehamn är det inte bara enkelt att resa till andra städer, det är en fördel att kunna erbjuda kunder, kollegor och leverantörer från olika länder att "mötas på mitten" i Mariehamn. Åland Convention Bureau kan hjälpa till med heltäckande offerter på konferenser, boende, kringaktiviteter och måltider för ditt företag, med allt från planering till genomfört arrangemang, helt kostnadsfritt.

Skapad
Uppdaterad

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.