Tillgänglighet

Stadens hemsida är formgiven och utvecklad med målet att den ska vara tillgänglig för alla våra besökare. Här finns information om hur du kan anpassa webbplatsen efter just dina behov vad gäller tillgänglighet, utskrift, textstorlek och så vidare.

Anpassa teckenstorlek

Om du vill ha större eller mindre text kan du använda dig av webbläsarens funktion för att ändra teckenstorlek alternativt använda webbläsarens funktion för att zooma in eller ut.

Lyssna på webbplatsens innehåll

Vi använder lyssna-funktionen Browsealoud. Du kan lyssna på innehållet i nyheter och sidor på webbplatsen genom att klicka på knappen Lyssna som finns i funktionsmenyn överst på sidan. Du behöver inte ladda ner något program. Det dyker upp en meny överst på sidan med både olika inställningar och länk till en hjälpsida.

Utskrift av sidor

För att skriva ut en sida använder du webbläsarens utskriftsfunktion. På utskrifterna är sidhuvud, sidfot, menyer och annan navigering borttagen. Om du vill se hur utskriften ser ut innan du skickar den till skrivaren kan du välja "Förhandsgranska" eller "Förhandsvisa" i din webbläsare eller i utskriftsfönstret.  

Responsiv hemsida

Hemsidan för Mariehamns stad anpassar sig till den skärmstorlek du som besökare har, oavsett om du använder mobil, surfplatta eller dator. 

Tillgängligheten på webbplatsen

Vi har låtit 7minds AB göra en oberoende granskning av mariehamn.ax. Granskningen genomfördes i februari 2020. Rapporten visade då att webbplatsen helt eller delvis uppfyllde 79 procent av de kritiska WCAG-kraven i EU:s tillgänglighetsdirektiv. Efter det har vi bland annat förbättrat kontrastfärger och annan formatering. I mars 2021 tog vi i bruk ett nytt CMS-verktyg för webbplatsen som löste de tidigare tekniska problemen som återstod. Vi arbetar fortlöpande på att göra webbplatsen och innehållet tillgängligt.

Tillgänglighetsutlåtande för mariehamn.ax 

Vissa krav kommer vi inte att kunna följa fullt ut.  Flera system har genom åren skapat innehåll som inte är fullt tillgängligt. Ett exempel är PDF-filer där texten inte går att få uppläst. Vårt mål är att få göra om filerna till uppläsbar text, antingen som ny pdf-fil eller kompletterande text på vanlig sida. Det kommer ta mycket i både tid och arbete för att åtgärda dessa system och filer. Så om det är något du behöver få i ett mer tillgängligt format ber vi dig ta kontakt. 

Rapportera brister till oss

Om du har svårigheter att använda någon del av webbplatsen är vi tacksamma om du hör av dig och berättar vad som inte fungerar. Du kan även kontakta oss om du behöver information från vår webbplats i något annat format.

Använd länken Lämna synpunkter på sidan för att ta kontakt. Det finns en länk på varje sida på denna webbplats, använd länken på den sida där du har något du vill rapportera så får vi samtidigt info om vilken sida det handlar om när du sänder in din rapport.

Skapad
Uppdaterad

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.