Sociala medier

I våra sociala medier informerar vi om Mariehamns stads verksamhet, ofta med inlägg som länkar till stadens primära informationskanal mariehamn.ax – där den huvudsakliga informationen finns.

För personliga ärenden ta kontakt via stadens e-formulär eller via andra kanaler som telefon, e-post, brev eller besök. Personliga ärenden eller enskilda angelägenheter får inte diskuteras i sociala medier.

Viktigt att veta om sociala medier i allmänhet

För din egen skull och integritet, tänk på att:

 • Om du kommenterar eller gillar inlägg på offentliga sidor innebär det att du synliggör dina personuppgifter i form av namn och bild offentligt för andra att se.
 • Vad du läser, gillar, delar och skriver registreras av företaget som driver plattformen för det sociala mediet. Då många företag har sin bas i USA betyder det att din information kan hamna utanför EU.
 • Vissa sociala medieföretag använder sig av personprofilering genom att registrera allt du gör på den sociala medieplattformen, till exempel för att kunna visa dig riktad marknadsföring.
 • Olika sociala medier har egna juridiska villkor för tjänsten och inställningar för sekretess, bekanta dig gärna med deras hjälpsidor. 

Regler för kommentarer i stadens sociala kanaler

Information du publicerar ska vara relevant för Mariehamns stad och våra verksamheter. Kommentarer och eventuella meddelanden får inte innehålla:

 1. Personuppgifter och annat material som kan vara känsligt.
 2. Sekretessbelagda uppgifter eller frågor om personliga ärenden.
 3. Hot, uppvigling, hets mot folkgrupp, brott mot upphovsrätt och annat som bryter mot lagstiftning.
 4. Kommersiella och politiska budskap, reklam eller spam.
 5. Personangrepp och inlägg som sprider falsk information.

Våra administratörer och redaktörer tar bort kommentarer som bryter mot något i ovanstående lista. Bryter du ofta mot dessa regler kan du bli avstängd från den sida eller grupp som staden har skapat. För politiska frågor och diskussioner hänvisar vi till partiernas egna informationskanaler och sociala medier. 

Stadens riktlinjer

Mariehamns stad kan publicera bilder och filmer i sociala medier. Det gör vi för att informera om våra verksamheter. Den lagliga grunden för behandlingen är uppgift av allmänt intresse. 

Mariehamns stad begär inte in personuppgifter via sociala medier. Då staden bjuder in till medborgardialog, enkäter och liknande hänvisas till en länk så att inhämtandet av informationen sker via en plattform godkänd för hantering av personuppgifter.

Varje förvaltning inom Mariehamns stad ansvarar för sin egen närvaro i sociala medier. Personuppgiftsansvarig är den nämnd förvaltningen lyder under. Om du skickar känsliga personuppgifter, inlägg eller kommentarer med hot, hets mot folkgrupp eller annat som bryter mot lagen raderar administratörer eller redaktörer informationen från det sociala mediet. Då behöver vi spara och behandla personuppgifter om dig, de registreras i stadens diarium eller annat system för behandling. 

Läs om hur vi behandlar personuppgifter enligt GDPR.

Lista på stadens närvaro i sociala medier

Några av våra verksamheter har egna kanaler i sociala medier. Här listar vi dem. Om du är osäker på om ett konto verkligen är ett av Mariehamns stads officiella konton är du välkommen att kontakta oss på webb@mariehamn.ax med din fråga.

Facebook

Stadens officiella Facebook-sida används som extra distributionskanal för viktig samhällsinformation. Vi informerar även om lediga tjänster inom staden, lediga tomter samt annat allmännyttigt för stadens invånare. 

Staden har även kvar en del nischade Facebook-sidor:

 • Mariebad
 • Mariehamns idrottsanläggningar
 • Mariehamns kultur
 • Mariehamns räddningsverk
 • Mariehamns stadsbibliotek
 • Mariehamns äldreomsorg
 • Medborgarinstitutet i Mariehamn
 • Parkeringsbiträde i Mariehamn (offentlig person)
 • Ungdomsgården Uncan i Mariehamn

Instagram

Stadens officiella Instagram-konto används relativt sparsamt. Exempelvis för information om datum för kommunalval, helt nya bostadsområden eller annan viktig information som behöver nå ut ännu bredare än enbart via Facebook.

Staden har följande nischade Instagram-konton:

 • Mariehamns räddningsverk
 • Mariehamns stadsbibliotek
 • Mariehamns ungdomsgårdar

Linkedin

Mariehamns stads Linkedin-sida finns en kortfattad organisationsprofil. Inläggen består av länkar till annonser för lediga jobb vi publicerar på stadens rekryteringsplattform.

Youtube

Stadens officiella YouTube-kanal används för informationsfilmer och är även där stadsfullmäktiges sammanträden live-sänds och publiceras. Stadsbibliotekets Youtube-konto används inte längre aktivt. 

 

Skapad
Publicerad
Uppdaterad

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.