Medis byggnad Böndernas hus

Nya lokaler för Medis utreds

Bildningsnämnden behandlar ett ärende gällande Böndernas hus på nämndens möte 20 mars.

Biträdande bildningschef Pamela Sjödahl berättar att bildningsnämnden under 2024 har i uppdrag att:

utreda möjligheten till ersättande lokaler av god kvalité inom staden för Medborgarinstitutets och uppdragsutbildningens verksamhet som alternativ till verksamheten i Böndernas hus, eftersom lokalen är dyr och inte ändamålsenlig enligt dagens behov.

Att frågan aktualiserats just nu beror på att staden hyr fastigheten av landskapets pensionsfond i femårsintervaller. Om stadens politiker går in för att säga upp hyreskontraktet behöver det göras senast i slutet av augusti i år. Annars påbörjas en ny femårig hyresperiod.

Förvaltningen har arbetat intensivt med frågan under våren, och nu lämnar vi över ärendet för vidare politisk behandling", berättar Sjödahl. "Det här är ett ärende som kan väcka känslor, för vi vet att många uppfattar Böndernas hus som ”Medis hjärta” och ser huset som en stark kulturbärare för Medis fria bildning. 
 

Sjödahl betonar att det är viktigt att hitta goda ersättande lokaler för den fria bildningen om beslutet blir att lämna Böndernas hus.

Som ett tänkbart alternativ till Böndernas hus lyfter förvaltningen upp delar av Uncan. En flytt till Uncan vore i linje med stadens prioriteringar i budget 2024 där det i stadsdirektörens inledning konstateras att ett prioriterat område under innevarande höst och kommande år är att skapa ett effektivt nyttjande av stadens egna fastigheter och så långt det är möjligt att göra sig av med ofördelaktiga externa lokaler.

Att Medis har ett intressant kursutbud och sköts på ett kostnadsmedvetet sätt är även viktigt för landsbygdskommunerna som köper tjänster av Medis.

Alla kommuner står inför ekonomiska utmaningar", säger Sjödahl och fortsätter, "vår viktigaste uppgift gällande den fria bildningen, som inte är en lagstadgad verksamhet, är att säkerställa att kommuninvånare på Åland även i framtiden har tillgång till ett mångsidigt kursutbud. Det känns mer motiverat att satsa våra begränsade resurser på kursverksamhet än på lokaler.

Den heltidsanställda personalen på Medis vet om att vi har arbetat med det här utredningsuppdraget, och vi har lyft in personalens synpunkter i beredningen, men de finns också noterade skilt, konstaterar Sjödahl.

Beredning finns med som ett ärende på bildningsnämndens möte den 20 mars, då den politiska behandlingen tar vid.
 

Bildningskansliet

Bildningssektorn
Tekniska verken, Elverksgatan 1
Pb 207, 22101 Mariehamn
Skapad
Publicerad
Uppdaterad

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.