En glad grupp människor med ett pris
Juryn och några av alla de samarbetpartners som medverkat till vinsten.

Mariehamn är Årets stadskärna i Finland!

Den nationella föreningen Elävät kaupunkikeskustat ry (EKK), Levande stadskärnor r.f. har utsett Mariehamn till årets stadskärna 2024. Mariehamn får utmärkelsen för sitt långsiktiga arbete med att försköna och förnya centrum.

Priskommitténs ordförande Aulis Tynkkynen är hänförd. 

– Mariehamn går i bräschen för alla finländska och svenska stadsutvecklare. Här har man visat att utvecklingsarbete verkligen inte är fast i stadens storlek. Befolkningsmängden är endast 11 817 personer, vilket gör Mariehamn till den minsta vinnaren i tävlingens 25-åriga historia, kommenterar Tynkkynen. Mer avgörande för framgång än storlek är en långvarig och ihärdig samarbetsvilja. 

Tillsammans med andra aktörer i centrum har staden i mer än ett decennium gjort många målmedvetna insatser för att stärka stadskärnans attraktionskraft. 
I sin motivering lyfter juryn fram betydelsen av att medlemsorganisationen City Mariehamn aktiverar och synliggör centrumsamarbetet bland annat genom olika evenemang. Juryn uppmärksammar även att arbetet i Mariehamn har influenser från både Sverige och Finland. 

– Det har varit värdefullt för mig att delta på både den finska och svenska sidan i de nationella stadsutvecklingsnätverken, kommenterar centrumledaren Dan Ferna. Det har gett mig inspiration i både stora och små frågor. 

Vid sitt utvärderingsbesök i Mariehamn imponerades juryn stort av omvandlingen av Telegrafkvarteret, som tidigare främst var en stor parkeringsyta kring ett K-märkt hus. Efter en privat investering om ca. 40 miljoner euro inrymmer Telegrafen nu restaurang, kafé, kontors- och affärsutrymmen, ett 30-tal bostäder samt en underjordisk parkering. Samtidigt ingår den K-märkta byggnaden i den arkitektoniska helheten på ett unikt vis. Telegrafen förväntas bidra till att ge gågatan och stadskärnan nytt liv. 

– Att få ta emot utmärkelsen ”Årets stadskärna” känns alldeles fantastiskt, säger stadsdirektör Arne Selander. Det jag är stoltast över är att vi är många som tillsammans har arbetat för detta, under lång tid. Det visar att samarbete, uthållighet och en gemensam målbild gör skillnad!


Foto: Stadsdirektör Arne Selander tar emot priset för Årets stadskärna i Finland 2024 av juryn.

Läs mer om vad vi gjort i centrum via www.citymariehamn.ax/2024 

Terese Flöjt

Verksamhetsutvecklare
Stadsledningen
Skapad
Publicerad
Uppdaterad

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.