Logotyp EU-valet 2024
EU-valet 2024

Europaparlamentsvalet 2024

Val av ledamöter till Europaparlamentet hålls den 9 juni 2024.

Europaparlamentets ledamöter väljs genom Europaparlamentsval som förrättas vart femte år. Valdagen vid Europaparlamentsvalet 2024 är söndagen den 9 juni. Röstberättigade i Europaparlamentsvalet är alla finska medborgare som senast på valdagen har fyllt 18 år och sådana medborgare i andra medlemsstater i Europeiska unionen som senast på valdagen fyllt 18 år och som inte i sin hemstat har förlorat sin valbarhet samt som senast den 80 dagen före valdagen har anmält sig till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata för att bli intagen i rösträttsregistret i Finland och

- som har hemkommun i Finland den 19 april 2024 eller

- som är anställda inom Europeiska unionen eller en i Finland verksam internationell organisation eller som är familjemedlemmar till sådana personer, om de boende i Finland.

Förhandsröstning vid de allmänna förhandsröstningsställena i hemlandet hålls under tiden 29 maj till och med den 4 juni 2024, allmänna förhandsröstningsställen utomlands kan ha avvikande öppethållningstider.

Allmänt förhandsröstningsställe i Mariehamn är postkontoret i Mariehamn med adress Nygatan 6. Under förhandsröstningsperioden kan de röstberättigade rösta vid vilket allmänt förhandsröstningsställe som helst.

Mer information om de allmänna förhandsröstningsställena i Finland hittas under länken Allmänna förhandsröstningsställen i Finland och information om de allmänna förhandsröstningsställena utomlands hittas under länken Allmänna förhandsröstningsställen utomlands.

Det är även möjligt att rösta hemma för de personer vars rörelse- eller funktionsförmåga är så nedsatt att hen inte utan svårigheter kan rösta på ett allmänt förhandsröstningsställe eller i vallokal på valdagen. Anmälan till hemmaröstning görs skriftligen på en blankett eller per telefon till kommunala centralvalnämnden. Blankett för anmälan till hemmaröstning finner ni under bilagor på denna sida.

Kommunala centralvalnämnden i Mariehamns adress:

Stadsledningen, kansli

Pb 5 

22101 Mariehamn

Telefon: 018 - 531 202 eller 018 - 5310.

E-post: stadsledning@mariehamn.ax

 

För mer information om valet till Europaparlamentet, se justitieministeriets valsidor.

Bilagor

Skapad
Publicerad
Uppdaterad

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.