Staden med livskvalitet

Ålands egen huvudstad Mariehamn är en metropol i miniatyr. Med ett myllrande folkliv under sommaren och kontrastens lugn om vintern väljer allt fler att bo och leva i den trygga sjöfartsstaden. Det kan du också göra.

English | Suomeksi | Deutsch

Du har kanske upplevt Mariehamn om sommaren. Besökt museifartyget Pommern, njutit av Ålandspannkaka på ett mysigt café, solat på stranden Lilla holmen precis invid centrum eller besökt någon av stadens 70 butiker och 20 restauranger. Men, Mariehamn är så mycket mer! Även under vinterhalvåret finns all service du som invånare eller besökare kan behöva, inom bara några kvarter. Det mångsidiga
och aktiva föreningslivet, inom såväl kultur som idrott, gör det lätt att ta del av upplevelser och utöva sin egen favoritsyssla.

Här kan du vara allt - utom lokförare

Mariehamn är en levande och aktiv stad, där många kulturer, religioner och språk möts. Hela Åland är i högsta grad en kreativ ö med en djupt rotad företagaranda. Arbetslösheten är låg och variationen på yrken stor. I staden finns allt från multinationella företag till små företag; från högteknologiska företag till
tjänsteföretag. Är du själv företagare finns möjlighet till lugnare tempo med enkel åtkomst till storstäder intill via flyg eller båt. Egentligen kan du arbeta som nästan allt utom lokförare här.

Småstadsidyll med lagom puls

I Mariehamn får du naturen som granne oavsett vilket bostadsområde du väljer. Det finns också stor chans till havsutsikt. Bor du i utkanten av staden nås daghem, skola
och jobb på knappt 10 minuter. Nyinflyttade säger ofta att tryggheten genomsyrar hela samhället, och när avstånden är korta och bilköer nästintill obefintliga finns mer tid för fritid.

visitaland.com hittar du information om evenemang och aktiviteter, där kan du också boka din ålandsupplevelse. På alandliving.com finns tips och råd till dig som funderar på att flytta hit.

Vare sig du kommer hit för att semestra, bo eller leva, hoppas vi att du får trevliga minnen och lärorika erfarenheter.

Upptäck staden till fots

Mariehamn är enkelt att upptäcka till fots eller med cykel. Det är bara en promenad på 10 minuter mellan östra och västra hamnen. Mer information om olika stadspromenader och kartor finns på sidan Stadsvandringar.

Fakta om Mariehamn

Grundades: 1861 när Finland tillhörde Ryssland.
Area: 11.6 km² (inklusive vattenområden: 21.6 km²)
Invånare: cirka 11 700
Registrerade företag: cirka 1 000
Kuriosa: Mariehamns stad är den första kommunen i Finland som erhöll det internationella ISO14001-certifikatet, för man styr och kvalitetssäkrar miljöarbetet inom förvaltningen. Mariehamn är också stolt att vara en av fem värdstäder under  The Tall Ships Races 2021 när tävlingsflottan besöker Östersjön.

Åland i korthet

Regeringsform: Självstyrt demilitariserat landskap i Finland sedan 1921. 
Språk: Svenska.
EU-medlem: Sedan 1995 (utanför EU-skatteunionen).
Symboler: Egen flagga sedan 1954 och egna frimärken sedan 1984 samt egna registreringsskyltar för fordon.
Toppdomän: .ax
Öar: 6 700
Befolkning: cirka 30 000
Kommuner: 16
Valuta: Euro
Vanligaste efternamnet: Karlsson
Kuriosa: Världens äldsta champagne (Veuve Clicquot) hittades i ett vrak i Ålands yttre skärgård år 2010.

Sidan uppdaterades