Reportage och intervjuer

Mariehamns stad hjälper gärna gästande journalister och professionella bloggare att hitta intressanta uppslag för olika sorters reportage och berättelser om Mariehamn.

Här är några förslag på ämnen för intervjuer eller reportage:

Det går visst att köpa hus på Åland!

Många lever i tron att det krävs åländsk hembygdsrätt för att få äga sin bostad på Åland. Det stämmer inte. Vi berättar mer om vad som gäller och kan även ordna studiebesök till några av stadens nyaste bostadsområden. (Hembygdsrätten är ett lokalt medborgarskap)

Samtal med stadsdirektören

Träffa Barbara Heinonen, Mariehamns stadsdirektör för en informell pratstund. Barbara kom till Mariehamn för ca två år sedan – hon bodde tidigare i Pargas där hon bl.a. varit stadsstyrelsens ordförande. Visning av stadshuset kan ingå.

Så bevaras Pommern för eftervärlden

Den fyrmastade barken Pommern seglade på vetetraden mellan Australien och Storbritannien, idag är hon ett unikt museum i Mariehamns Västerhamn. Fartyget har bevarats i ursprungligt skick och är en stolt bärare av Ålands sjöfartshistoria. Hon fortsätter flyta i en specialbyggd docka som ska rädda henne för eftervärlden. Klättring i riggen kan ingå.

Mariehamns hamn, ett nav i Östersjön

Mariehamns hamn har dagligen i medeltal 15 anlöp från Stockholm, Kapellskär, Åbo, Helsingfors och Tallinn. Det betyder mer än 5 450 anlöp i året.
Färjetrafiken till och från Mariehamn är viktig för såväl turismen, frakt av varor som för ålänningarnas möjlighet att enkelt förflytta sig till fastlandet och till Sverige. Under sommarhalvåret besöker dessutom ett tjugotal kryssningsfartyg från olika länder Mariehamn.

Skolglädje och miljö

Efter en intensiv ombyggnadsperiod invigdes 2016 en så gott som helt ny byggnad för Övernäs högstadieskola där miljötänket har varit i fokus (se film på 7:34 min). Samtalet kan också handla om toppnoteringarna i PISA-undersökningen och det åländska skolsystemet. På Åland gäller läroplikt – inte skolplikt – vilket fått flera svenska familjer att flytta till Åland för hemundervisning.

Ta kontakt!

Ovannämnda ämnen är bara ett axplock. Kontakta oss gärna för att diskutera fram ett uppslag som passar just er!

Stadens växel, tel. +358 (0)18 5310.
PR och information, tel. +358 (0)457 529 2988 eller ta kontakt via e-post.

Sidan uppdaterades