Turism

Strategiskt belägen mellan Stockholm och Helsingfors ligger Mariehamn som en huvudstad i miniatyr, omgiven av 6 700 öar i ett självstyrt landskap. Här bor ca 11 200 personer i en övärld på 28 000 invånare.

Tack vare det stora antalet besökare varje år känns staden betydligt större. Befolkningskurvan rör sig dessutom stadigt uppåt. Under sommarmånaderna präglas Mariehamn av ett myllrande folkliv medan kontrastens lugn lägger sig över staden om vintrarna. Åland är enspråkigt svenskt, men samtidigt ett mångkulturellt samhälle med över 90 nationaliteter.

Stadens demokratiskt valda organisation leds av stadsfullmäktige som Mariehamnarna själva väljer vart fjärde år. Näringslivet rymmer allt från stora kommersiella företag till småföretag. Här finns rederier, försäkringsbolag, banker och en mängd olika småföretag och serviceföretag. Många företag är inte bara verksamma på Åland, utan arbetar också på den internationella marknaden. Flera börsnoterade företag har sina huvudkontor i Mariehamn.

I Mariehamn finns all tänkbar service som kan behövas och ett stort utbud på en liten yta. Både daghem och skolor finns lättillgängliga och staden satsar stort på äldreomsorgen. Här finns ett aktivt föreningsliv och ett vitalt kulturliv, och gott om möjligheter till en varierat fritids- och idrottsliv.

Som besökare i Mariehamn kan du välja mellan allt från att besöka något av stadens museer, njuta av god restaurangmat, bada äventyrsbad till att strosa omkring bland skutorna i Sjökvarteret, gå ombord på museifartygen Pommern eller upptäcka Mariehamn till fots på stadens promenadvägar.

Mariehamn kallas populärt för de tusen lindarnas stad, tack vare lindallén som löper från östra till västra hamnen. Sjöfartstaden Mariehamn är en lika populär benämning tack vare den maritima historien som har präglat Mariehamn och som fortfarande är en viktig del av näringslivet – för Nordens minsta metropol.

Läs mer om Mariehamn och Åland på Visitaland

Sidan uppdaterades