Anpassa hemsidan

Stadens hemsida är formgiven och utvecklad med målet att den ska vara tillgänglig för alla våra besökare. Här finns information om hur du kan anpassa webbplatsen efter just dina behov vad gäller tillgänglighet, utskrift, textstorlek och så vidare.

Anpassa teckenstorlek

Om du vill ha större eller mindre text kan du använda dig av knapparna överst på sidan (via mobil finns de via menyn). Största A-tecknet ökar teckenstorlen, det mindre A-tecknet minskar teckenstorleken. Du kan också använda webbläsarens funktion för att zooma in eller ut.

Lyssna på webbplatsens innehåll

Du kan lyssna på innehållet i nyheter och sidor genom att klicka på knappen Lyssna som finns i anslutning till sidans rubrik. Om du tittar på webbplatsen via en dator, då möjliggör verktyget att texter kan läsas upp genom att markera dem. Du behöver inte ladda ner något program. Gör så här för att lyssna på bara vissa delar av texterna:

  1. Markera den del av texten som du vill lyssna på
  2. Tryck på den lyssna-knapp som då dyker upp bredvid muspekaren  
  3. En spelare öppnas och uppläsningen startar automatiskt

Utskrift av sidor

För att skriva ut en sida använder du webbläsarens utskriftsfunktion. På utskrifterna är sidhuvud, sidfot, menyer och annan navigering borttagen. Om du vill se hur utskriften ser ut innan du skickar den till skrivaren kan du välja "Förhandsgranska" eller "Förhandsvisa" i din webbläsare eller i utskriftsfönstret.  

Responsiv hemsida

Hemsidan för Mariehamns stad anpassar sig till den skärmstorlek du som besökare har, oavsett om du använder mobil, surfplatta eller dator. Detta är möjligt tack vare uppgraderingen staden gjort i januari 2015 av det befintliga CMS-verktyget.

Tillgängligheten på webbplatsen

Vi har låtit 7minds AB göra en oberoende granskning av mariehamn.ax. Granskningen genomfördes i februari 2020. Rapporten visade då att webbplatsen helt eller delvis uppfyllde 79 procent av de kritiska WCAG-kraven i EU:s tillgänglighetsdirektiv. Efter det har vi bland annat förbättrat kontrastfärger och annan formatering. Länkar till sidor i menyer har gjorts unika för att förenkla navigering. Tydligare länktexter har också skapats, men det finns vissa sidor som ännu är kvar att rätta.  Vi arbetar fortlöpande på att göra webbplatsen och innehållet tillgängligt.

Tillgänglighetsutlåtande för mariehamn.ax 

Vissa krav kommer vi inte att kunna följa fullt ut.  Flera system har genom åren skapat innehåll som inte är fullt tillgängligt. Ett exempel är PDF-filer där texten inte går att få uppläst. Det skulle ta mycket i både tid och arbete för att åtgärda dessa system och filer. Så om det är något du behöver få i ett mer tillgängligt format ber vi dig ta kontakt. 

Rapportera brister till oss

Om du har svårigheter att använda någon del av webbplatsen är vi tacksamma om du hör av dig och berättar vad som inte fungerar. Du kan även kontakta oss om du behöver information från vår webbplats i något annat format.

Ta kontakt via telefon 5310 eller via stadens allmänna kontaktformulär.

Sidan uppdaterades