Ett bord med en svart box som har display och mikrofon
En av de enheter som används med det nya voteringssystemet.

Välkommet voteringssystem

Under stadsfullmäktiges sammanträde den 20 december tas ett nytt och modernt voteringssystem officiellt i bruk.

Staden har haft behov av ett mer modernt och anpassningsbart voteringssystem för sammanträden eftersom tidigare lösning har varit trotjänare under en lång tid. Stadens IT-processutvecklare med kollegor från stadskansliet har arbetat med upphandling och ibruktagande av det nya systemet. Det har ett webbaserat administrationsgränssnitt och de trådlösa enheterna har förutom mikrofon även pekskärm och inbyggd NFC-läsare.

– Vi höll ett första testmöte igår med personal från stadshuset. Allt fungerar strålande, det är enklare att administrera och ljudet blir bättre än tidigare. Det blir också lättare att fysiskt ställa i ordning inför möten då det är en trådlös lösning, berättar Jonny Andersen, IT-processutvecklare vid staden.

Voteringssystemet kommer att automatisera flera saker. Ledamöterna loggar själva in och ut till mötet med ett personligt kort som förs mot enhetens NFC-läsare. Detta ger mer exakta närvarouppgifter samtidigt som systemet registrerar var ledamoten sitter. Mer information visas både till dem som deltar i mötet och till dem som ser på live-sändningen. Exempelvis presenteras namn automatiskt och alla kan se hur lång taltid en ledamot har kvar. Vid omröstning visas även ledamotens namn i anslutning till det valda alternativet. Systemet möjliggör också överföring av information till protokollen. 

Systemet är väldigt anpassningsbart så det går att vidareutveckla och skräddarsy mer vid behov, exempelvis med koppling till multimediasystem och andra enheter. En mer framtidssäker lösning helt enkelt. 

Tisdagen den 20 december hålls första sammanträdet där stadens förtroendevalda får använda det nya systemet. Det är så nytt att inte ens skyddsfilmen har tagits bort på displayerna för enheterna, den äran får respektive ledamot.

Stadskansliet

Mariehamns stad
Stadshuset, Torggatan 17
Pb 5, AX-22101 Mariehamn
Skapad 20.12.2022 13:22
Publicerad 20.12.2022 15:36
Uppdaterad 20.12.2022 15:53

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.