Big Belly-tunnan som svart och i vårkläder

Säsongsklädda smarta soptunnor

Allmänheten har fått tycka till om nya kläder till stadens soptunnor, de som finns längs Torggatan i centrum. Nu är resultatet av omröstningen både här och live!

Sedan 2019 har det funnits smarta soptunnor i stadens centrum. Med hjälp av solenergi kan soptunnorna komprimera sopor vartefter de fylls på, när soptunnan behöver tömmas skickas ett meddelande via en app till stadens personal. 

Till julen 2020 valde vi att ge tunnorna julkläder. Vi fick positiv feedback. Bland annat att det var trevlig utsmyckning till säsongen, men också att fler nu såg soptunnorna bättre än när de bara var svarta. Denna vår ville vi passa på att piffa upp stadens smarta soptunnor igen.

Omröstning på nätet

Staden hade förberett två förslag på design vilka allmänheten fick rösta på. Tunnornas basfärg i båda exempel var grön, för att stämma överens med färgen på flaggorna som City Mariehamn pryder centrum med varje vår. Röstningen informerades om på Mariehamns stads Facebook-sida. Det kom också engagemang i form av kommentarer till Facebook-inlägget. 

Den design som vann var "rosa magnolia" med 229 röster, 76 procent av alla röster. Magnolia-blommor är en vacker syn på träden längs Torggatan under våren, och nu blommar de även på tunnorna fram till sommaren.

Omröstningen var ett led i att göra invånarna delaktiga i frågor som rör dem. Att ge soptunnorna nya kläder är också sätt att skapa trivsel i centrum och samtidigt uppmärksamma alla på att tunnorna finns.

Vi hoppas att vårklädseln kan tillföra lite extra färg och glädje till Torggatan!

Publicerad 14.4.2021
Uppdaterad 14.4.2021

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.