Fotomontage, Helle Hellbergs porträtt, bokomslag Spelmännen samt stadsbibliotekets klocktorn

Samtal kring bortglömd författare

Ta del av panelsamtalet kring Helle Hellbergs författarskap, i Mariehamns stadsbibliotek 25 oktober.

Helle Hellberg (1884-1980) är en av Ålands mest produktiva författare. Produktionen består av ett 20-tal böcker samt dikter och flera hörspel som gick i Finlands rundradio under 1950- och -60-talen. Trots det är hon okänd för de allra flesta och fick aldrig ett riktigt genombrott. Dock uppskattades hennes noveller av kritiker som Hagar Olsson.

Panelsamtal

Måndag 25 oktober kl 18.30 uppmärksammar Mariehamns stadsbibliotek Helle Hellberg i ett panelsamtal kring hennes författarskap.

Robert Liewendahl och Fredrika Sundberg diskuterar bland annat kring författarens verk och stil och varför hon är så okänd. Båda har uppmärksammat Hellbergs författarskap i uppsatser i samband med studier i litteraturvetenskap.

Axplock från Hellbergs verk

Hellberg debuterade redan 1913 med en novellsamling. Hon hade sin mest intensiva skrivperiod på 1940- och 50-talet. I novellerna kommer hennes sparsmakade stil bäst till sin rätt. Hennes texter visar solidaritet med de svaga och ensamma i samhället. 

1984 utgavs ”Pärlhönan” med ett urval noveller valda av Gustaf Widén. 

Stränders blommor, 1961, är en självbiografisk roman som för oss med på barndomens lekar vid Parkgatan och i Tullarns äng. Om sekelskiftets Mariehamn, småstadsidyll med badortsliv och vaknande sjöfart men också om sociala skillnader och spänningar under ytan.

Välkommen till Mariehamns stadsbibliotek!

Stadsbiblioteket

Stadsbiblioteket, kultur- och fritidssektorn
Besöksadress Strandgatan 29
Pb 76, AX-22101 Mariehamn
Publicerad 19.10.2021
Uppdaterad 19.10.2021

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.