Blommor i hög formation framför en staty samt möbel med blommor i

Grattis Åland 100!

Jubileumsprogrammet 9-12 juni är utspritt över hela Åland med festligheternas kärna i Mariehamn. Inför firandet ställde staden i ordning sommargågatan och pyntade i centrum.

En av de traditionella programpunkterna i firandet av Ålands självstyrelse är Lagtingets tåg till Julius Sundbloms staty på torget. Där har vår markenhet med flitiga händer planterat växter med blommor i åländska färger, dagen till ära. Som alltid är det fint fixat i centrumparkerna till firandet. Det har också planterats mer blomsterprakt längs gågatan, i sju nya stora sittmöbler med inbyggda blomlådor.

Sittmöblerna är framtagna med inspiration från Danmark, ritade av stadsarkitektkansliet. Möblerna är byggda på Åland och planteringen gjordes av ett av medlemsföretagen i City Mariehamn. Målet med satsningen är att skapa trevliga mötesplatser på den om sommaren förlängda gågatan. Samtidigt får vi en mer intim atmosfär jämfört med en väg fylld av bilar.

I tidigare undersökningar om centrum har många unga önskat sig exempelvis fler platser där man kan sitta och prata mittemot varandra. Dessa nya mötesplatser kommer att bli ett stående inslag i gatubilden sommartid. Satsningen är också en av alla delar i ett projekt som har sikte på att Mariehamn ska utses till Årets stadskärna i Finland 2024.

Många gratulationer till det 100 år självstyrda Åland från din 161-åriga huvudstad Mariehamn!

Skapad 8.6.2022 13:17
Publicerad 8.6.2022 19:02
Uppdaterad 9.6.2022 12:47

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.