Bild på Odalgårdens byggnad

Framtidsplaner inom Mariehamns äldreomsorg

Under Seniorsamtalet på Rödakorsgården i Mariehamn onsdag 18 maj hade deltagare möjlighet att ställa frågor till äldreomsorgschef Evelina Grandell Rosenlund och stadsdirektör Arne Selander. Seniorsamtalet leddes av Roger Jansson, ordförande för Röda korsets Mariehamnsavdelning.

Det finns utmaningar för äldreomsorgen, men staden ska möta utmaningarna för att erbjuda god omsorg för stadens äldre befolkning.

Det som är på gång redan nu är att Mariehamns stad har köpt S.t Görans hemmet och planen är att renovera det eventuellt till ett korttidsboende. Staden behöver även se över seniorbostäder som är anpassade för äldre och bekväma att åldras i.

Utmaningar finns, som att priserna för byggnation är högre än någonsin. Men det hindrar inte planerna, utan utbyggnader får ske succesivt. En annan utmaning är att ordna personalresurser. Arne Selander poängterar vikten av utbildningsinsatserna och att bli en attraktiv stad för inflyttning för att öka möjligheterna att anställa mer personal.

Antalet personer med demens ökar och Evelina Grandell Rosenlund förespråkar ett demenscentrum, såsom stadens demenskommitté har föreslagit. Genom att ha ett skilt demensboende kan man bland annat ha all specialist- och sjukvård samlad på ett ställe. Förutom boendeplatser tar Evelina upp att staden behöver öka insatserna inom hemservice för att kunna hjälpa flera äldre att klara sig hemma.

Arne Selander uttrycker att äldreomsorgen kräver framförhållning och långsiktigt tänkande.

Skapad
Publicerad
Uppdaterad

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.