Maskinen för ogräsbekämpning med hetvatten körs runt i staden på en släpkärra. Från maskinen går en slag till en handhållen lans personalen använder för att sprida det heta vattnet med.Här sprider Gun Ekebom från stadens markenhet hett vatten över ogräset utanför stadshuset.
Publicerad den Boende och miljö

Sprider värme och gör staden vacker!

Har du undrat vad det är för maskin som åker runt och ryker och pyser i gatukanterna?

Ogräsbekämpning kan ofta vara en het fråga. Vissa ser det som ett naturligt inslag i rabatter och stenläggningar medan andra gör nästan vad som helst för att bli av med det. Många ser kemikalier det enda sättet att bli av med de oönskade gästerna men Mariehamns stad ser annorlunda på ogräsfrågan.

Sedan en tid tillbaka har Mariehamns stads markenhet med goda resultat använt hetvatten till ogräsbekämpning. Metoden innebär att hett vatten sprids över ogräset och skadar ogräsets cellstruktur med den höga värmen.

Om man vill bedriva en hållbar verksamhet med ett medvetet och aktivt miljötänk måste man hela tiden våga utmana gängse metoder och arbetssätt och det teknikval som markenheten har gjort är i helt rätt riktning, säger Ulf Simolin, miljösamordnare på Mariehamns stad.

Sidan uppdaterades