Publicerad den Boende och miljö

Sommar, sol, fotboll och Svanar?

Hur hänger de ihop och var finns miljötänket? Jo, på alla möjliga tänkbara sätt och vis. Här kommer några tips på hur Svanen kan få hänga med på din sommar.

Sola säkert och utan mikroplatser

Som många känner till förekommer mikroplaster runt om i vår vardag. Bl.a. hittar man de i kosmetika och hygienprodukter. Rester av dessa produkter hamnar i avloppsvattnet som rinner vidare till stadens reningsverk Lotsbroverket. Hur höga halter finns redovisat i den provtagningen som vi har gjort, mer om den här.

Allra bäst är det så klart att inte vistas alltför mycket i solen eller att skyla dig med kläder. Men vill du kasta av dig kläderna och låta solen värma kroppen tipsar vi om Svanenmärkta solkrämer. Du behöver inte läsa långa innehållsförteckningar och du kan vara säker att du får ett bra val för miljö och hälsa, bl.a. helt utan mikroplaster!

Stanna inomhus                                                                                                                                           

Allra säkrast för att komma undan solen är sitta inomhus och varför inte då passa på att kolla in sommarens fotbolls-VM? Även då passar Svanen även för dig. En Svanen- märkt tv gör VM-tittandet till en grön och skön upplevelse. 

En Svanenmärkt TV innebär att den:

– har låg energiförbrukning.

– innehåller inte de farligaste flamskyddsmedlen.

– är fria från kvicksilver och innehåller minimalt med miljö- och hälsofarliga kemikalier.

– är lätta att återvinna.

Vad har Mariehamns stad gjort?

Staden har länge haft miljömål som anger att vi ska öka andelen miljömässiga produkter i vår verksamhet. Som ett led i detta arbete genomförde vi ett projekt för att fasa ut farliga kemikalier i alla stadens daghem, vilket resulterade i att bl.a. att onödiga kemikalier nu har försvunnit och alla städkemikalier miljömärkta.

Läs mer om Vägen till giftfria daghem.

Din insats har betydelse!

Sidan uppdaterades