Publicerad den Organisation och arbete

Vi laddar för en renare och tystare stadsmiljö

På plats vid stadshuset finns nu Mariehamns stads första riktiga elbil. Staden har sedan tidigare hybridfordon och elcyklar.

Nu kan stadshusets vaktmästare köra miljövänligt när de ska ut på uppdrag.  Elbilens energiförbrukning beräknas till cirka 1,5 KWh/mil. Beräknad körsträcka på en laddning är cirka 15-20 mil.    

– För oss blir räckvidden aldrig ett problem. Våra körsträckor är oftast kortare än 50 kilometer per dag, därför är vi inte beroende av snabbladdningsstationer för att komma dit vi ska. En pålitlig laddplats vid bilarnas nattparkering täcker vårt laddningsbehov. Dessutom får vi en arbetsmiljö som är både tystare och mer vibrationsfri, säger Benny Bergman och Emmeli Björklund, vaktmästare på Mariehamns stad.

Den årliga minskningen av elbilens koldioxidutsläpp beräknas till 1,5-2 ton beroende på årlig körsträcka. Bilen drivs dessutom av förnyelsebar el genom stadens gällande avtal för elinköp.

– Mariehamns stad arbetar aktivt på flera områden med hållbarhetsfrågorna, att vi nu också får in elbilar i vår förvaltning är en del av det strategiska hållbarhetsarbete som vi tycker är så viktigt, säger Ulf Simolin, miljösamordnare vid Mariehamns stad.

Sidan uppdaterades