Publicerad den Organisation och arbete

Ännu mer ekologiskt i stadens kök

Inom kort börjar hela vår kostserviceenhet köpa in färdigskalad ekologisk potatis från åländska odlare.

Stadens skolor, daghem och äldreomsorg serverar hemlagad och så långt som möjligt ekologiskt odlad och närproducerad mat. Den åländska ekologiska potatisen kommer att skalas av företaget Snaps som levererar den färdigt skalade potatisen till stadens kök i vattenfyllda hinkar. Inga kemikalier används och potatisen är fräsch och färdig att användas.

-    Ur livsmedelsäkerhetssynpunkt är det endast färdigt skalat och jordfritt som gäller när man ska köpa in rotfrukter, säger Gudrun Mattsson som är köksföreståndare vid Övernäs skola. Jobbet i köket underlättas dessutom och inget tillagningssvinn av potatisen uppstår.

Ett av Mariehamns stads miljömål att öka andelen ekologiska livsmedel. Andelen livsmedel, som produceras enligt ekologiskt hållbara metoder och som köps in till stadens skolor, daghem och äldreomsorg ska efter den 31 december 2017 ifråga om livsmedlens ekonomiska värde uppgå till minst 30 %.  Exempelvis Övernäs skola har redan höjt andelen med tio procentenheter under ett par år, från 18 % till 28 %.

-    Vi är mycket nöjda med att kunna servera färdigskalat, ekologiskt och närproducerat säger stadens kostservicechef Sari Hautamäki. Hållbarhetsaspekten och den goda maten är viktig för Mariehamns stad och det jobbar vi för dagligen!

Sidan uppdaterades