Publicerad den Kultur och bibliotek

Läskonditionspasset 2020

Hela Åland läser och motionerar! Vi gör det tillsammans 15 oktober – 15 november 2020.

Läskonditionspasset är en läs-och motionskampanj med målet att sprida läsglädje och motionsglädje i alla åldrar på hela Åland. De åländska biblioteken vill också uppmuntra vuxna att bli läsande förebilder för barn och unga. I korthet går kampanjen ut på att deltagare både läser och rör på sig en lagom stund alla dagar under en månads tid.

Skulle du vilja läsa och röra på dig mer i din vardag? Har du någon i din närhet som du vill utmana att hitta läsglädje? Vill du prova att läsa e-ljudböcker? Vill du läsa dikter, deckare eller fackböcker? Utmana dig själv, din familj och dina vänner och kom med! Läsning och motion är en suverän kombination som får oss att må bra i knopp och kropp!

Hur deltar man?

Hämta ett Läskonditionspass från ditt bibliotek i början/mitten av oktober (senast 19.10). Läs och motionera en lagom stund varje dag under perioden 15 oktober -15 november och markera det i ditt pass. Vad som är en lagom stund kan variera beroende på din ålder och på hur läsvan du är.

Du som vill delta gör ditt bästa för att skapa eller behålla goda vanor för glädje och välmående. För barn gäller även utelek som motion. Du kan läsa skönlitteratur eller faktaböcker. Du kan läsa tyst för dig själv eller läsa högt för någon annan. Att lyssna på högläsning eller en ljudbok går också bra. Alla som läser eller lyssnar behöver ha sitt eget pass att fylla i för att kunna ta del av förmånerna under och efter kampanjen.

I passet finns en time out-symbol (klocka) som kan användas de dagar man av någon anledning inte kan läsa eller motionera (sjukdom, förhinder). Max fem time out-symboler per pass. Viktigt att ditt pass har fått bibliotekets stämpel!

Fina förmåner 15.10-15.11 med ditt Läskonditionspass!

Lisco och Mariehamns bokhandel ger rabatt 15 % på ett bokinköp som du kan välja att göra när som helst under tiden 15 oktober- 15 november. Gäller ej kursböcker. Kom ihåg att ta med ditt pass vid inköpet!

Mariehamns stadsbibliotek erbjuder ett pop-up-bibliotek och en läshörna för barn på Mariebad under kampanjen.

Vad händer efter 15 november?

Att delta och ge sig själv tid att må bra och skapa nya vanor är bästa belöningen. Om du läst och motionerat varje dag hela perioden kan du också få en extra belöning! Om du lämnar in ditt helt ifyllda pass till samma bibliotek (personligt besök) där du hämtade ut det så får du en gratisbiljett på en simning (Mariebad, Ålands Idrottscenter) eller en träningstid (Ålands Idrottscenter). Biljetten ska ha bibliotekets stämpel och gäller perioden 16 november – 31 december 2020.

Arrangörer, samarbetspartners och sponsorer:
Mariehamns stadsbibliotek i samarbete med bibliotek och skolor på Åland
Mariebad, Mariehamns stad och Ålands Idrottscenter
Lisco och Mariehamns bokhandel
Ålands landskapsregering

 

Sidan uppdaterades