Publicerad den Omsorg och stöd

Besök till äldreomsorgens boenden under jul- och nyårshelgen

Julen står för dörren. Många av oss längtar efter att få dela såväl jul- som nyårshelg med nära och kära. I år är det skäl att planera för ett ansvarsfullt firande, som tar hänsyn till dig själv och dina medmänniskor.

Vill du besöka någon av de boende på Trobergshemmet eller Odalgården? Inom stadens äldreomsorg har ledningen gått igenom hur besöken kan göras så säkra som möjligt för att minska risken för smitta.  

- Det är viktigt att få fira julen med dem man står nära, konstaterar äldreomsorgschef Pernilla Karlsson. Vi vill medverka till att det ska vara möjligt att träffas, samtidigt som vi absolut inte vill riskera att någon smittas.

Den stora skillnaden jämfört med tidigare år är att antalet besökare begränsas till två per gång och att besöken rekommenderas ske mellan kl. 13-18. Flera av de restriktioner som kommer att gälla under jul- och nyårshelgerna har redan tillämpats under en längre tid. Exempelvis bör besöken bokas i förväg och alla besökare ska vara friska.

Förutom att besökare ska vara friska så vill jag också betona att man inte ska komma på besök om man är i så kallad frivillig karantän, kommenterar äldreomsorgschefen. Det finns säkert hemvändande ungdomar eller andra långväga släktingar som vill besöka någon av våra boende. De är välkomna efter att de respekterat rekommendationen om frivillig karantän.

 Inför besöket:

  • Besök görs helst mellan kl. 13-18
  • Besöken bör bokas på avdelningen, helst dagen före
  • Endast 2 besökare per gång
  • Vid besök ska man vara frisk och inte i karantän
  • Vid besöket behöver man ta med eget munskydd
  • Allmänna förhållningsregler: god handhygien och hosthygien, håll säkerhetsavstånd
  • Besökare till äldreomsorgens boenden ska använda munskydd fr.o.m. 19.12.2020. Munskydd delas ut av välkomnande personal vid ankomst till dem som inte har eget
  • Att vistas utomhus är ett bra sätt att tillbringa tid med andra på ett säkert sätt även under högtiderna.

 Om alla firar jul på ansvarsfullt sätt minskar vi risken för smittspridning.

Nyheten uppdaterades 18.12.2020 med det nya kravet på munskydd för besökare. 

Sidan uppdaterades