Publicerad den Omsorg och stöd

Församlingen ringer 75-plussare som bor hemma

Ett team bestående av Mariehamns församlings anställda och förtroendevalda börjar tisdag 14 april att ringa upp 75-plussare som bor hemma.

Enligt ÅSUB finns 1 264 mariehamnare som är 75 år och äldre, av dessa hör 1211 till Mariehamns församling. 

Samtalen som kommer från församlingen kommer från olika nummer. Församlingen ringer utgående från sitt medlemsregister. De personer som Mariehamns församling inte hittar telefonnummer till får ett kort på posten med kontaktinformation så att personen själv kan höra av sig.

Man kan även ringa till församlingens nummer och be dem att ringa till någon som man är orolig för.

Du som är 70+ och behöver prata av dig kan själv ringa till församlingen

Församlingen erbjuder även samtals- och diakonihjälp. Alla som ringer och tar emot samtal har tystnadsplikt. Telefonnumret är 0457-3457450 och går att nå på vardagar kl. 9-18.

Församlingen kan hjälpa med hemleverans av livsmedel och apoteksprodukter

Församlingen kan ordna så att inköp från butik eller apotek levereras hem till äldre. Endast information som är nödvändig för att få fram hjälpen ges vidare till dem som kör ut varorna.

Även de som kör ut varor och annat har tystnadsplikt. För hjälp med leverans av livsmedel och apoteksprodukter tas inga avgifter ut.

I fall det i församlingens telefonsamtal till stadens äldre framkommer att de äldre har funderingar eller önskemål kring till exempel följande:

  • matservice till hemmet
  • trygghetslarm
  • behov av hemtjänst
  • behov av kontakt med sakkunnig inom äldreomsorgen

kan församlingen be de äldre kontakta följande personer inom Mariehamns stad:
Koordinator inom äldreomsorgen Christina Karlsson, telefon: 531 748 eller hemtjänstledare Marianne Rosenholm, telefon: 531 746 (matservice, hemtjänst och trygghetslarm).

Till staden kan man förstås även ringa direkt, utan att först prata med församlingen.

Sidan uppdaterades