Publicerad den Evenemang

Sten återvänder hem

Efter oändligt många år i exil välkomnar vi Sten Rapakivi tillbaka till Åland. Välkomstceremonin hålls torsdag 24 oktober kl. 12 på Lilla holmen.

För ungefär 200 000 år sedan bröt inlandsisen loss en sten och förde den hela vägen från Åland till Nederländerna. Den landade, som många andra stenar, i provinsen Drenthe.

Hösten 2018 bestämde sig Bart Eysink Smeets för att hjälpa en av stenarna att återvända hem. En geolog hjälpte honom att identifiera en sten av åländsk rapakivigranit och därefter tog projektet fart. Bart presenterade sin idé för den nederländska kommunen och besökte Åland för att utreda om vi var intresserade av att välkomna stenen hem igen. Stenens hemlängtan kunde dessutom styrkas av två holländare som kan tala med stenar och den kommande placeringen valdes utgående från stenens önskemål om närhet till vattnet.

Den 18 oktober hölls en avskedsceremoni i staden Borger då invånarna tog ett högtidligt farväl av stenen. Kvar på platsen kommer det att finnas ett monument, en avgjutning av stenen, så att den blir ihågkommen där. Vägen tillbaka till Åland är cirka 1 430 kilometer lång och går genom Tyskland, Danmark och Sverige. Stenen färdas på släpvagn bakom en bil så att den ska kunna se hur omgivningarna har förändrats sedan förra resan. Med på färden kommer även ett antal mindre åländska stenar som har ingått i en amatörgeologs samling.

Följ resan via www.barteysinksmeets.com

Den sista etappen åker stenen med Rosella som anländer till Åland tisdagen den 22 oktober kl. 15.30. Alla är hjärtligt välkomna till hamnen för att ta emot den! Ta gärna med flaggor eller välkomnande skyltar.

Den riktiga välkomstceremonin hålls torsdagen den 24 oktober kl. 12.00 då stenen placeras på Lilla holmen. Alla som heter Sten är hedersgäster!

Sidan uppdaterades