Mariehamnsmuseet

Vandra bland miniatyrstadens montrar och upplev Mariehamn på 1920-talet. Museet finns centralt i Mariehamn, öppet sommartid med fri entré.

Öppettider sommaren 2019

Mariehamnsmuseet är öppet alla dagar 1 juni - 31 augusti kl. 12-16.
Fri entré.

Övriga tider öppet endast för bokade grupper.
Kontakta Nybyggarne vid Mariehamns pensionärsförening, Sten Hansen, tel. 22644.

Besöksadress

Ålandsvägen 42, Mariehamn.

Om modellstaden

Mariehamnarna blev medvetna om värdet av sina byggnadsskatter när 60-talets omfattande rivningar kulminerade 1975 i Societetshusets rasering för att ge plats åt självstyrelsens parlament och ämbetsverk.

I december 1987 påbörjade en grupp pensionärer i Mariehamn arbetet med att åskådliggöra hur staden mellan sin Västra och Östra hamn hade sett ut på 1920-talet. Under trettio år har Nybyggarne, som gruppen kallar sig, byggt upp en miniatyrmodell av bebyggelsen från den tiden.  Mer än 600 byggnader har byggts i en skala där 1 m motsvaras  av 1 cm. Husens många detaljer, stadens och gårdarnas planteringar, inplacerade människor, djur, fartyg och bilar gör stadskopian levande och unik. Modellen som är inrymd i 11 stora vitriner invigdes 5 juni 2016.

Museets målsättning är att bidra till att öka lokalbefolkningens och hit resandes intresse för Mariehamn och dess historia.

Sidan uppdaterades