Mariehamnsmuseet

Upplev Mariehamn på 1920-talet! I Mariehamnsmuseets montrar visas en miniatyr av Mariehamn så som staden såg ut för 100 år sedan. Museet finns centralt i Mariehamn, öppet sommartid med fri entré.

Öppettider sommaren 2020

Mariehamnsmuseet är öppet alla dagar 15 juni - 15 augusti kl. 12-16.
Övriga tider öppet endast för bokade grupper.

Fri entré.

Specialutställning

Sommarens specialutställning Mariehamn i konsten 1861-1945 gör det möjligt att uppleva det gamla Mariehamn sett med konstnärsögon. 

Miniatyrstadens vänner r.f och Mariehamnsmuseet uppmärksammar att det förflutit 150 år sedan den åländske arkitekten Lars Sonck föddes.

Kontakta Nybyggarne vid Mariehamns pensionärsförening, Sten Hansen, tel. 22644 vid eventuella frågor.

Besöksadress

Ålandsvägen 42, Mariehamn.

Om modellstaden

Mariehamnarna blev medvetna om värdet av sina byggnadsskatter när 60-talets omfattande rivningar kulminerade 1975 i Societetshusets rasering för att ge plats åt självstyrelsens parlament och ämbetsverk.

I december 1987 påbörjade en grupp pensionärer i Mariehamn arbetet med att åskådliggöra hur staden mellan sin Västra och Östra hamn hade sett ut på 1920-talet. Under trettio år har Nybyggarne, som gruppen kallar sig, byggt upp en miniatyrmodell av bebyggelsen från den tiden.  Mer än 600 byggnader har byggts i en skala där 1 m motsvaras  av 1 cm. Husens många detaljer, stadens och gårdarnas planteringar, inplacerade människor, djur, fartyg och bilar gör stadskopian levande och unik. Modellen som är inrymd i 11 stora vitriner invigdes 5 juni 2016.

Museets målsättning är att bidra till att öka lokalbefolkningens och hitresandes intresse för Mariehamn och dess historia.

I en monter ryms många olika hus i miniatyr, små träd, en midsommarstång, en båt och mycket mer är exempel.

Det finns många glasmontrar som alla är nästa 2 meter höga, som besökare går man mellan dem och ser olika delar av staden från förr.

Sidan uppdaterades