Högtider

I Mariehamn anordnas tillställningar för allmänheten i samband med olika högtider så som valborg, första maj, midsommar, jul och nyår.

Valborgsmässoafton och första maj firas i Mariehamn, liksom på resten av Åland, med majbrasor, körsång och traditionellt första maj-firande.

Midsommarfirandet, i sin tur, är en av de bäst bevarade traditionerna och högtiderna på Åland. Under midsommaraftonen reses de klädda och lövade midsommarstängerna runt om på Åland och så också på olika platser runt om i Mariehamn, med både lövning och klädning av stång – och även ringdans, sång och lekar. Midsommarafton infaller alltid på en fredag under tiden 19–25 juni.

På julafton utlyses julfrid från torgscenen, traditionsenligt kl. 13. På programmet står tal, julmusik och utdelning av stadens stipendier.

Nyårsafton firas också i staden, genom åren med fyrverkeri och tal. Ett nytt firande introducerades december 2017 med SteelFMhjälpen. Firandet återkom även 2018 med kampanjen under december månad som avslutas med Mariehamns stads firande vid tolvslaget på nyårsafton.

Välkommen att fira årets högtider med oss!

Aktuell information om högtiderna hittar du bland nyheter på hemsidan, eller via affischer, Facebook och annonsering i lokaltidningarna.

Sidan uppdaterades