Små platsbitar av olika slag, snus, tamponger, massor av tops och annat skräp.Skräp som fastnar i ledningssystemet vid reningsverket.

Släng skräpet i en papperskorg

Många människor slänger allt möjligt i toaletten, till exempel tops, cigaretter, tamponger, snus och skräp. Spola bara ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Ingenting annat. Om du slänger skräp i toaletten kan du orsaka stopp i ditt avlopp eller i ledningssystemet vilket kan bli kostsamt att åtgärda.

Om du skaffar en papperskorg i badrummet och slänger skräpet där istället för att spola ner det i toaletten, då får vi ett renare vatten. Har du soptunnan nära till hands är det lättare för dig att göra dig av med skräpet på rätt sätt. Ofta kanske det bara handlar om att bryta en vana.

Vad får absolut inte spolas ner?

 • Dambindor, trosskydd, tamponger, kondomer, bomullstussar, tops, plåster, kattsand, trasor, strumpbyxor, fimpar, snus eller andra fasta föremål.

 • Hushållspapper, näsdukar, servetter, tvättlappar och liknande.
  Dessa är tillverkade för att kunna suga upp vatten. När de spolas ner i toaletten löses det inte upp, utan suger åt sig vattnet och sväller. Därför blir t.ex. hushållspapper i stället till proppar i ledningarna.

 • Färg- och lackrester, lösningsmedel och andra kemikalier.
  Exempel på lösningsmedel är aceton, lacknafta, penseltvätt, thinner etc.) och andra kemikalier. Varken reningsverket eller naturen klarar av att ta hand om dessa. Kemikalierna dödar mikroorganismerna i reningsprocessen, vilket försvårar och fördyrar reningen. Lämna dem som farligt avfall.

 • Läkemedel
  De skadar mikroorganismerna i reningsverken och har negativa effekter på hälsa och miljö. Vissa läkemedel går inte att rena bort utan de hamnar i naturliga vatten och skadar fisk och andra vattenlevande organismer allvarligt. Lämna överblivna läkemedel till Central-apoteket eller Nya Apoteket!

 • Matolja, fett och andra oljor
  Matolja och fett stelnar i rören och orsakar lätt stopp. Torka ur stekpannan med hushållspapper istället och släng det i soporna, eller häll tillbaka oljan i flaskan och lämna den till återvinningscentralen. Restauranger och storkök ska ha speciella fettavskiljare för att minska problemet med fettavlagringar i avloppssystemet. Rester av andra oljor, t.ex. motorolja innehåller dessutom en mängd giftiga kemikalier, så lämna dem alltid som farligt avfall.
 • Damm
  Damm suger åt sig miljöfarliga ämnen från textilier, elektronikprodukter och byggmaterial med mera. Dammsug därför alltid innan du våttorkar golvet. Det är bättre att miljöfarliga ämnen hamnar i soporna än i avloppet.

Kom ihåg att din toalett är ingen soptunna!

Sidan uppdaterades