Små platsbitar av olika slag, snus, tamponger, massor av tops och annat skräp.Skräp som fastnar i ledningssystemet vid reningsverket

Tänk på vad du spolar ned!

Vill du att det du konsumerar inte ska skada livet i havet? Vill du att den näring som finns i avloppsslammet ska kunna vara en del av kretsloppet? Då är det viktigt att tänka på vad som hamnar i avloppet.

Allt du spolar ner i avloppet hamnar så småningom i Lotsbroverket.  I de sju kommuner som är anslutna till Lotsbroverket kastas det årligen drygt 30 ton skräp i avloppet!

Avloppsreningsverkets reningsprocess är utvecklad för att behandla avloppsvatten från toaletter, duschar, diskmaskiner och tvättmaskiner. Tyvärr kommer det även en mängd oönskade ämnen till oss. Det handlar både om skräp som täpper till rör och ledningar, och om kemikalier som försvårar reningsprocessen och skadar miljön.

Kemikalier finns överallt i vår närhet – i möbler, kläder, hygienprodukter, elektronik, plast och bilar. Om de inte hanteras på rätt sätt blir de kvar i vårt ekosystem och kan påverka både dig och framtida generationer.

Det finns mycket du kan göra för att hjälpa både oss och miljön. Genom att välja bort varor som innehåller miljögifter får du också en renare miljö hemma. Våra tips hittar du här i menyn nedan.

Din insats har betydelse!

Sidan uppdaterades