Publicerad den Kultur och bibliotek

Kultur i maj

Under maj månad arrangerar biblioteket och kulturenheten flera evenemang. Guy Frisk ställer ut i det nya utställningsutrymmet på biblioteket. 3 maj är det Bibliotekens dag. För barn i 4-5-årsåldern blir det sagor, musik och rörelse. Tobbes ukuleleorkester spelar både i biblioteket och ute på stan. I slutet på månaden blir det bokpresentation och en stadsvandring i Tullarns äng.

Premiär utställningsrum - Guy Frisk 
26 april- 25 maj Mariehamns stadsbibliotek.
Nu öppnar Mariehamns stadsbibliotek sitt nya utställningsrum. Det blir med en utställning av den åländske konstnären Guy Frisk. Jordeliv-Varelser kallar han utställningen som består av målningar i blandteknik. Det här är hans 104. utställning.
Är du intresserad av att få ställa ut i stadsbiblioteket. Regler och anmälningsblanketter hittar du på hemsidan:  www.bibliotek.ax

Valborgsfirande i Mariehamn
Valborgsmässoafton måndag 30 april
kl.17.00 Mariehamns Kvartetten sjunger in våren på Trobergshemmet.
kl.18.00 Mariehamns Kvartetten sjunger in våren från Torgscenen.
kl.18.00 Majbrasan vid Cederstranden tänds, korvgrillning.
kl.19.00 Majbrasan vid Notudden tänds, grillmöjligheter finns

Bibliotekens dag
Torsdag 3 maj kl.13.00-20.00
Plats: Mariehamns stadsbibliotek. Fri entré.
Programmet ger en inblick i det som som biblioteken sysslar med varje dag - allt ifrån filmvisningar och författarbesök till boktips och utställning. Det blir boktips kl.13.00, Carina Karlsson & Mari Stefansdotter berättar om bilderboken "Ringen" kl.14.00, filmkväll kl.18.30 med litterärt tema. För utförligt och detaljerat program se: www.bibliotek.ax

Tobbes ukuleleorkester från Sverige.
Fredag 11 maj kl.14.00
Plats: Bibliotekstorget i Mariehamns stadsbibliotek. Fri entré.
Lördag 12 maj kl.12.00
Plats: Torgscenen 
Tobbes ukuleleorkester, är Sveriges största ukuleleorkester och firar sitt 10 års jubileum i Mariehamn.
Orkestern består av nästan 50 personer och har framträtt i Sveriges television vid ett par tillfällen. 
De är kända för att sprida glädje genom sin spontanitet och sitt musikval. Orkestern spelar och sjunger allt från egna, gamla och välkända svenska låtar till irländsk folkmusik. Allt blandas med allsång tillsammans med publiken.

Islam - en mångsidig religion.
Måndag 14 maj kl. 19.00
Plats: Mariehamns stadsbibliotek. Fritt inträde.

Professor Leif Stenberg föreläser om "islam".
Islam diskuteras nästan dagligen i media. Det handlar om allt från relationer mellan män och kvinnor till övergripande konflikter. Men är "islam" en enhetlig företeelse? Leif Stenberg är professor i islamologi. Idag är han direktör för Institutet för muslimska studier vid Aga Khan-universitetet i London. Han har gett ut böcker, forskat vid flera svenska universitet och haft gästprofessur vid ett universitet i Syrien samt vid Harvard. Föreläsningen är ett samarbete mellan EU-projekten "En säker hamn" och "Flex-in".

Sagor, musik, instrument och rörelse
Lördag 19 maj kl.10.30-11.15
Plats: Sagorummet i Mariehamns stadsbibliotek. Fri entré.
Vänder sig till barn i 4-5 årsåldern tillsammans med förälder. Musiklekislärare: Nina Andersson och Anita Henriksson.
Begränsat antal platser är 8 barn med föräldrar. Föranmälan till: daniel.henriksson@ha.ax eller 0457-382 8469.

Stadsvandring i Tullarns äng
Onsdag 23 maj kl.18.30-20.30
Plats: Samling öster om Ålands kulturhistoriska (baksidan).
Följ med vår guide Håkan Kulves på en spännande stadsvandring och utflykt ut i naturen. Inga förkunskaper behövs. Ta gärna med egen kikare, egen fältflora och bra skor.
Föranmälan: Antal platser är begränsat till 15 personer. Du måste föranmäla dig digitalt: https://www.lyyti.in/VandringTullarnsAng. Välkommen på en trevlig utflykt. OBS! Vid regn flyttas arrangemanget till annan dag.

Sofia Romberg – bokrelease
Onsdag 30 maj kl.17.00
Plats: Mariehamns stadsbibliotek. Fri entré.
Bokprat och bokrelease av I strömmens spår: En illusorisk guide. Våren 2014 fann Sofia Romberg ett utrangerat exemplar av den åländska författaren Anni Blomqvists debutroman I stormens spår på Mariehamns stadsbibliotek. Det blev startskottet till att göra ett verk som fritt tagit avstamp i hennes liv och verk. Efter flera vistelser i Blomqvists museihem Strömmen har nu arbetet sammanställts till en publikation. Sofia kommer att berätta mer om vad det inneburit för henne att låna en annan människas liv, verk och hem som utgångspunkt till ett konstnärligt arbete. Bild-och filmvisning, uppläsning och ljudspår presenteras under kvällen.

Utställning av fototävlingen Må bra i naturen 
7 juni- 8 juli
Plats: Mariehamns stadsbibliotek. Fri entré.
Vad skulle du rekommendera till en vän som känner sig nere? En promenad ute i naturen eller att vila på en filt i en park. Dela med dig av din bästa bild som förmedlar känslor av välmående kopplat till naturen. Tio bilder kommer att väljas ut av en professionell jury. Vinnaren får som pris en övernattning för 1-4 personer i eremitkojan på ön Sviskär. Tävlingsbidragen lämnas in digitalt som JPG-filer. Filnamnet ska vara omdöpt till följande: Bildnamn-Förnamn-Efternamn. jpg. Bilderna måste vara mellan 7080 - 3600 pixlar på längsta sidan för att kunna skrivas ut i bra upplösning. Tävlingsarrangören behåller sig rätten att beskära bilderna så att de går att skriva ut. Bilderna kommer att skrivas ut i formaten 50x50 cm och 60x40 cm. Max tre bilder per deltagare. Skicka bilderna senast 18 maj till: sofia@natur.ax.

Sidan uppdaterades