Publicerad den Boende och miljö

Välj "kranmärkt" vatten

Världsvattendagen firas den 22 mars, en årlig FN-dag för att uppmärksamma värdet av rent vatten. Här får du tips som sparar både på din ekonomi och på miljön.

Kallt och klart vatten är bland det godaste som finns. De allra flesta har tillgång till kranvatten av utmärkt kvalitet. Vatten som du köper på flaska innebär en onödig påverkan på vår miljö.  Bara transporten av 1 liter förpackat vatten orsakar mer än 1000 gånger större koldioxidutsläpp jämfört med samma mängd kranvatten. Genom att dricka kranvatten sparar du både pengar och på miljön.

• Drick i första hand kranvatten.
• Du kan smaksätta kranvatten med frukter och bär.
• Köp en kolsyremaskin om du föredrar bubbelvatten.

Om du ändå köper flaskvatten, välj närproducerat och undvik sorter som transporterats långt. Du kan också återanvända den köpta vattenflaskan, fyll på den igen och använd till exempelvis utflykter eller träningspasset. Återvinn sedan genom att panta PET-flaskor och burkar. Plastflaska utan pant kan lämnas som plastförpackning på en återvinningsstation.

Vattnet hittar alltid tillbaka till dig

Vattnet ingår i ett evigt kretslopp som vi alla är en del av. Allt som åker ned i avloppet, från när vi spolar toaletten och hur vi diskar och tvättar, hamnar så småningom i Lotsbroverket.  I de sju kommuner som är anslutna till Lotsbroverket kastas det årligen drygt 30 ton skräp i avloppet. Det handlar både om skräp som täpper till rör och ledningar, och om kemikalier som försvårar reningsprocessen och skadar miljön.

Med smarta val i vardagen bidrar du till friskt vatten, rena hav och sjöar, läs tipsen på sidan Tänk på vad du spolar ned.

Sidan uppdaterades