Fyrverkeri i MariehamnFoto: JoHo Pyro
Publicerad den Evenemang

Nyårsfyrverkeri

Välkomna till torget i Mariehamn för att avsluta 2017 och fira in det nya året tillsammans med många andra. Staden bjuder på musikfyrverkeri vid tolvslaget och än en gång är det internationellt prisade JoHo Pyro som anlitas för uppdraget.

Fyrverkeriet kommer också vara finalen på en stor insamlingsinsats som pågått under nästan hela december till förmån för Rädda Barnen på Ålands barnfond. Initiativtagare till insamlingen är Steel FM som under årets sista 64 timmar kommer att sända direkt från en tillfällig studio på torget.

- Vi kommer att vara tre programledare som arbetar med den här maratonsändningen, berättar Steel FM:s Fredrik Karlström. Vi går in i studion kl. 8 på fredagsmorgonen och får inte gå ut förrän nyårsfyrverkerierna slutat.

Inspirationen har man hämtat från Musikhjälpen i Sverige som förra året inbringade 49 miljoner kronor.

- Omräknat till euro och vår befolkningsmängd skulle det innebära att vi är lika bra som de är om vår insamling ger 15 000 euro, fortsätter Karlström. Men, jag skulle förstås gärna se att vi når längre. Bara 1 euro per ålänning skulle ge nästan 30 000 euro.

Barnfondens syfte är att göra en positiv skillnad i barn och barnfamiljers liv som lever i en ekonomisk utsatt position.

- Vi på Rädda Barnen är så glada över att vår barnfond uppmärksammas, säger vikarierande verksamhetsledare Lotta Angergård. Genom den kan vi stödja de barnfamiljer på Åland där vardagsekonomin inte går ihop. Julen är en av högsäsongerna för vår Barnfond och över 150 barn får julklappar tack vare inbetalningar till barnfonden. Vårt arbete fortsätter även under året och SteelFMhjälpen möjliggör stöd till en födelsedagspresent, träningsavgift, en cykel eller kanske ett sommarminne.

Mariehamns stad flyttar tillbaka nyårsfyrverkeriet till torget för att bidra till helhetsupplevelsen kring insamlingen.

- Det var ett självklart beslut. Nu kommer fyrverkeriet in i ett större sammanhang. Genom insamlingen och radiosändningen går vi in i det nya året med medmänsklighet och omtanke. Jag tror också att det bidrar till känslan av att vi är starka tillsammans och ”Åland kan”, säger Terese Flöjt som håller i nyårsfirandet från stadens sida.

Extra bussturer kring midnatt

Viking Line buss kör även i år extrainsatta turer kring midnatt utmed stadsbussens vanliga rutt. Mariehamnsbussen åker både norrut och söderut med start från Magazin kl. 22.50, 23.20, 23.50, 00.20, 00.50 och 01.20. Se fullständig turlista med hållplatser, normal taxa gäller.

Trafik- och säkerhetsinformation

Av säkerhetsskäl kommer den del av Torggatan som går längs med stadshusparken att vara avstängd för trafik kl. 23.00-00.30. Tillfällig vägskyltning är då på plats, du kan även se en karta över avstängningen under Hitta snabbt.

Ålands judoklubb har anlitats som ansvariga för vakthållning under arrangemanget och de kommer även att sköta om vägavstängningarna.

Sidan uppdaterades