filler    
filler filler mariehamn.ax
filler   filler
filler
fireworks mariehamn joho pyro filler party mariehamn photo brendan delany filler nature mariehamn photo jacob saurén
filler filler filler filler filler
mariehamns historia filler mariehamn jubileum filler mariehamns media
filler
filler

HISTORIA

JUBILEUMSÅRET

MEDIA

mariehamn.ax

 
filler
mariehamn history
filler

Din historia
Ta del av din historia och upptäck till exempel hur många badhus det fanns på 1920-talet i Mariehamn. [LÄS MER]


filler
filler   filler
filler visit aland filler
filler   filler
filler
mariehamn city walks
filler filler filler
filler Lär dig känna din stad lite bättre... filler
filler filler filler

Sakta går vi genom stan...

I år firar Mariehamn 150 år. Ett av flera jubileumsprogram under sommaren är nyheten "Stadsvandringar". Du får chansen att uppleva Mariehamn ur ett helt nytt perspektiv. Följ med kunniga berättare på guidning genom staden och ta del av Mariehamns historia. Ingen vandring är den andra lik. I sommar kommer du att kunna gå på hela sju olika vandringar.

Så anmäl dig omgående till en stadsvandring, vi har begränsat antal platser till varje tur. Vandringarna är kostnadsfria. Anmälan och förbokning görs till Mariehamns stadsbibliotek, Strandgatan 29, telefon 018-531 411.

Sommarens stadsvandringar

Cykla till medeltiden
Ons 25 maj kl 18:00–20:00, sön 11 sept kl 14:00–16:00

Guider Jerker Örjans och Folke Wickström. Max deltagare 15 personer.
Beräknad tidsåtgång cirka 2 timmar med cykel.

Samling sker vid Västergård i Ytternäs. Cykla till medeltiden. Vår färd går längs den gamla medeltida kyrkvägen från Ytternäs till Dalkarby och Jomala Kyrka. Kläder efter väder. Gärna cykelhjälm för din egen säkerhet.

Arkitektur som mötesplats – stadsvandring
i Hilda Hongells spår
Tors 16 juni kl 17:00–19:30, fre 17 juni kl 10:30–13:00

Guide Mia Åkerfelt. Max deltagare 20 personer. Beräknad tidsåtgång cirka 2,5 timmar. Samling vid Stadshuset, ingången mot Torggatan.

Byggmästaren Hilda Hongell (1867–1952) var en av de personer som starkast präglat arkitekturen i Mariehamn. Under stadsvandringen presenteras nya sidor av Hongells arkitektur och av hennes karriär som byggmästare. Samtidigt får man stifta närmare bekantskap med hennes byggnader och diskutera hur man ser på byggnadsarvet i dag i samband med besök vid byggnader ritade av Hongell.

Innehållet bygger på den pågående forskningen om Hongells arkitektur i Mariehamn, vandringen leds av Mia Åkerfelt, doktorand vid Åbo Akademi.

En liten vandring på begravningsplatsen
Tis 23 augusti kl 18:00, ons 24 augusti kl 18:00

Guider Jerker Örjans och Folke Wickström. Max deltagare 20 personer. Beräknad tidsåtgång cirka 1–1,5 timmar.
Samling vid begravningsplatsen.

Det tog tjugo år förrän den nygrundade staden fick en gravgård och dubbelt så länge förrän den fick en egen evangelisk luthersk församling. Början var alltså mycket blygsam. Den första gravgården var endast cirka 3 000 kvadratmeter. (Den första gravgården i Skarpans är 40 000 kvadratmeter.) Inte mindre än sju gånger har den förstorats och fick sitt kapell 1940. Under vandringen kommer Wickström och Örjans att uppmärksamma hög och låg och försöka spegla historien i gravskicket.

Dramatiserade stadsvandringar

När societeten roade sig i Mariehamn
Tis 5 juli kl 18:00, ons 6 juli kl 14:00, tors 7 juli kl 16:00

Guide Ann-Gerd Steinby.
Medverkande Jan-Erik Berglund, Kaj Lybeck, Margareta Österman och Mariehamnskvartetten. Max deltagare 35 personer. Beräknad tidsåtgång cirka 1–1,5 timmar.
Samling vid Sittkoffs staty på Torggatan. För drygt hundra år sedan var Mariehamn en populär badort, som lockade gäster främst från Sverige. Under den här epoken koncentrerades nöjeslivet i Mariehamn under sommarmånaderna till Badhusparken, där det idkades ett livligt sällskapsliv samtidigt som man kurerade eventuella krämpor med märkliga bad och "drack brunn". I dag är hela denna värld försvunnen.

I Badhusparken lever namnet och några få minnen kvar. Vår vandring går från Sittkoffsgallerian i centrala Mariehamn längs Norra gatan till Badhusparken och därifrån vidare till Mariepark och modellstaden Mariehamn. Vandringen leds av författaren Ann-Gerd Steinby, som har skrivit en bok om badlivet i Mariehamn kring år 1900. Under promenaden får vi träffa några personer från den tiden.

Från Övernäs by till redarstad
Ons 13 juli kl 17:30, tors 14 juli kl 14:00, fre 15 juli kl 14:00

Guide Robert Liewendahl. Medverkande Jonas Danielsson, Katarina Gäddnäs och Christian Ekström. Max deltagare 35 personer. Beräknad tidsåtgång cirka 1,5 timme.
Samling vid Övernässtugan i korsningen Skillnadsgatan, Parkgatan och Östernäsvägen.

En vandring som tar oss från Övernässtugan via Parkgatan, Torget, Norra Esplanaden, "Gustav Erikson"-villan till Pommern och "Mannen vid ratten"-monumentet. Teatertablåer längs vägen där du får stifta bekantskap med olika historiska personer, platser och intressanta historier.


En liten bit av staden med de tusen lindarna
Tis 19 juli kl 17:30, ons 20 juli kl 14:00, tors 21 juli kl 16:00

Guide Jonnie Listherby. Medverkande Jan-Erik Berglund. Max deltagare 35 personer. Beräknad tidsåtgång cirka 1,5 timme.
Samling vid Ålands Lyceum.

Med lektorn och skalden Georg Kåhre som ciceron vandrar vi igenom en del av det gamla Mariehamn. Vi får träffa Ålands första lantråd Carl Björkman som berättar om det dramatiska attentatet han utsattes för. Vi får vara med när biskop Max von Bonsdorff håller sin högtidliga invigningspredikan i St Görans kyrka. Vi får höra Eyolf Mattsson, den röde generalen, berätta om sitt turbulenta liv som rysk general och lägerfånge i Sibirien.

Vi får vara med om en fest i Brandins paviljong. Georg Kåhre kommenterar under hela promenaden de historiska händelser, byggnader och platser som vi passerar på sitt eget personliga och underfundiga sätt. Ständigt med glimten i ögat och inte sen att recitera några lyriska rader från egna och Stefan Sylwanders diktsamlingar.

 

 
filler
filler Evenemang 2011  
filler filler filler
filler    
filler
mariehamn segelkung
 
mariehamn city walks
 
mariehamn modellstaden