Kultur och bibliotek april 2018

 

 

 

All digital week - Digital vecka

Vecka 12, 20-24 mars. Mariehamns stadsbibliotek.
Under veckan finns möjlighet att få vägledning i  alltifrån bankernas digitala tjänster till introduktion om E-böcker och databaser som PressReader. Under veckan arrangeras också en  Snabbkurs i programmering för barn med Kodarklubben (Anmälan via hemsidan) samt en prova på programmering med Micro: Bits, Rasberry Pi och Scratch med Kodarklubben. Info om alla programpunkter, datum och klockslag hittar du under evenemang på hemsidan:  www.bibliotek.ax

 

Nationalencyklopedin till Åland

Lansering onsdag 21 mars kl.14.00-16.00 (drop in).
Centralbibliotek på Åland lanserar under All digital week en god nyhet för alla åländska biblioteksanvändare. Då får alla som har ett åländskt bibliotekskort tillgång till svenska Nationalencyklopedins digitala tjänst NE.se. Med bibliotekskortet kan man logga in till tjänsten hemifrån.NE.se har ett mångsidigt utbud - inte enbart själva uppslagsverket. Bland annat får låntagarna tillgång till ordböcker, språkkurser och bra faktamaterial kring världens länder och religioner. Detta har blivit möjligt genom ett samarbete mellan Ålands landskapsregering och Mariehamns stadsbibliotek.

 

Barnens söndag -Second Wind Jazz Band

Söndag 25 mars kl.13.00-13.40
Plats: Mariehamns stadsbibliotek, bibliotekstorget. Fri entré.
För barn och ungdomar, 0 år och uppåt.
Hur låter 100 år gammal partymusik? Kan en spela på en tvättbräda? Hur dansar en som en höna? Det får du veta när Second Wind Jazz Band spelar hot jazz på Barnens söndag. Hur kul som helst.
 

 

Öppen bokcirkel

Tisdag 27 mars kl.19.00.
Plats: Mariehamns stadsbibliotek. Fri entré.
Föranmälan till stadsbiblioteket tel. 018-531 411. Vi pratar om romanen Det har aldrig hänt, 1977, av Ralf Nordgren.

 

Konst på bio - Konstnärens trädgård: Amerikansk impressionism

Lördag 7 april kl.14.00
Plats: Bio Savoy. Kassan öppnar från kl.13.00. Filmvisningen startar kl.14.00. Biljetterna kostar 12 euro.
Detta är en berättelse om amerikansk impressionism och dess nära relation till trädgårdsrörelsen. Rörelsen blomstrade mellan 1887-1920. När den franska konsthandlaren Paul Durand-Ruel tog med sig 300 målningar, varav många impressionistiska, till New York 1886, förändrande han den konstnärliga utvecklingen i Amerika. Som reaktion på utställningen flockades amerikanska artister till den franska byn Giverny – impressionistmästaren Claude Monets hem. Amerikanerna omfamnade tanken att måla naturen utomhus – och skapade sin egen impressionismstil. De var angelägna att omsätta denna erfarenhet till att fånga USAs egna unika landskap. På så sätt speglade de en unik tid i Amerikas historia – en ögonblicksbild av ett land som övergår från att vara jordbruksnation till industrination.

 

Sagostund tema våren

Lördag 7 april kl.14.00
Plats: Sagorummet Mariehamns stadsbibliotek
Sagostund med sagor på tema våren för barn från 3 år.

 

Barnens söndag med Teater Kojan

Söndag 8 april kl.13.00
Plats: Bibliotekstorget i Mariehamns stadsbibliotek. Fri entré.
Teater Kojans föreställning Den lille prinsen är ett äventyr fylld med fart, fantasi och förundran. Den är för barn 5-12 år. En pilot har tvingats landa med sitt flygplan i öknen. Under tiden han arbetar med att reparera sitt flygplan dyker DEN Lille prinsen upp. Berättelsen handlar om kärlek, nyfikenhet och om vad som egentligen är viktigt i livet. "Stäng dina ögon och öppna ditt hjärta, då kommer du se allting".  Teater Kojans förra föreställning i stadsbiblioteket var en dundersuccé.

 

Musiklekis för småbarn -skaparbibblan

lördag 14 april kl.14.15-14.45. Andra passet kl.15.00-15.30.
Plats: Sagorummet i Mariehamns stadsbibliotek. Fri entré men vi har begränsat antal platser därför måste du anmäla dig digitalt. Grupp 1:  https://www.lyyti.in/Skaparbibban3. Grupp 2:  https://www.lyyti.in/Skaparbibban4
Vårens sista musiklekis för barn 2-3 åringar med ledarna Elin Manselin och Pirjo Högbäck. Kliv in i musikens underbara värld tillsammans med ditt barn.

 

Söndagskult - Mariehamn Noir

söndag 15 april kl.18.30-20.00.
Plats: Sagorummet i Mariehamns stadsbibliotek. Fri entré men vi har begränsat antal platser så du får gärna föranmäla dig även om det inte är ett krav. https://www.lyyti.fi/reg/whatclub. Musikgruppen Whatclub framför musik till en fiktiv deckare, blandat med egna arrangemang av fransk musik från olika epoker, allt kryddat med intensivt svängande instrumentalsolon. Medverkande: Richard Palmer (gitarr), Jochum Juslin (gitarr), Andreas Nyberg (fiol) samt Kjell Dahl (kontrabas). Foto: Marcus Boman Photography.

Linoljeseminarium

Torsdag 19 april kl.17.00-20.00
Plats: Bibliotekstorget Mariehamns stadsbibliotek. Fri entré. Vi bjuder på kaffe och smörgås.
2018 är det europeiska kulturarvsåret. Nu bjuder vi in både allmänheten och alla husägare som är (eller borde vara) intresserade av att måla sitt hus med en traditionell färg på traditionellt sätt på en inspirerande kväll. Medverkar gör Mariehamns stadsarkitekt Sirkka Wegelius, och representanter från Svenska Linoljeföreningen och Engwall o. Claesson AB - som tillverkar linoljefärg för både proffs och amatör. Vi kommer att få höra om hur den välkända Tornvillan på Västra Esplanadgatan 2 återställdes från ett reveterat 1940-talshus till den kulturskatt det egentligen är. Vi får också möjlighet att lära oss mer om hur linoljefärg fungerar, hur den appliceras och hur den underhålls.Vi pratar också om färgsättning i känsliga miljöer som Mariehamns innerstad.

 

Konst på bio - David Hockney

lördag 21 april kl.14.00.
Plats: Bio Savoy.Kassan öppnar från kl.13.00. Filmvisningen startar kl.14.00. Biljetterna kostar 12 euro.
Möt David Hockney förmodligen Storbritanniens mest populäre konstnär och därtill en av världens mest uppburna konstnärer just nu. Under de senaste fem åren har han iscensatt två utsålda utställningar på Royal Academy of Arts in London som drog över 750 000 besökare. Filmen, David Hockney - landscape, portrait and still Lifes, tar sin utgångspunkt i de två utställningarna. Äntligen får vi se och ta del av modern samtida konst på film.

 

Premiär för utställningsrum i stadsbiblioteket

I slutet av april eller början av maj har vi tänkt öppna stadsbibliotekets nya utställningsrum. Premiär sker med en konstutställning med den åländske konstnären Guy Frisk.Tanken är att Kultur-Bibliotek i huvudsak själva skall producera eller bjuda in utställare, men externa utställare får också anmäla sitt intresse av att kunna ställa ut i rummet. Utställningsregler och digital anmälningslista kommer under april upp på www.mariehamn.ax och www.bibliotek.ax. Vill du veta mer kontakta kulturledare Lars Midbjer. Tel: +358 18 531 388.


 
 
 
 
 
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, Med ensamrätt till materialet.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Vår e-postadress är::
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Vill du ändra hur du får e-postmeddelanden?
Du kan uppdatera dina uppgifter eller avsluta prenumerationen från nyhetsbrevet.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Sidan uppdaterades